When in stock, your order will be shipped within 24 hours

De Self Driving Challenge is een initiatief van de RDW om jong talent een half jaar lang de kans te bieden om hun skills op het gebied van smart mobility verder te ontwikkelen. Een uniek project, waarbij studententeams met elkaar de strijd aangaan door hun zelfrijdende voertuig te laten racen op het circuit. In samenwerking met de RDW heeft The Grid – Racing de zelfrijdende kart ontwikkeld, welke al vanaf de start van het project in 2019 wordt ingezet.

Powered by

De RDW organiseert de wedstrijd om kennis op te doen over de complexiteit van autonome voertuigen en hoe deze voertuigen keuzes maken. Zo wil de RDW, die onder meer auto’s goedkeurt voor op de openbare weg, zich voorbereiden op een toekomst waarin zelfrijdende auto’s een steeds grotere rol zullen spelen. De ambitie van de challenge is om naast de fabrieksklasse kart ook andere voertuigen, en technieken in te zetten, en dit project uit te laten groeien tot een wereldwijde challenge over drie continenten. De Self Driving Challenge is – naast de vele andere initiatieven en samenwerkingen die de RDW heeft op het vlak van smart mobility – een innovatieve manier om kennis te vergaren over zelfrijdende voertuigen. Daarnaast biedt de challenge de RDW de gelegenheid zich te profileren als aantrekkelijk werkgever voor jonge slimme mensen.

historie

(2019)

Het eerste evenement van de Self Driving Challenge werd gehouden op een testbaan van de RDW in Lelystad. Toen deed er nog maar 1 school mee, De Hanzehogeschool uit Groningen. Er werd gespeeld tussen team Blue en team Red. Beide teams maakten gebruik van dezelfde kart, maar onderscheidden zich in verschillende software. Uitendelijk was het team Blue dat er in slaagde de kart bijna een kwart van de baan zelfstandig te laten rijden en kroonde zich daarmee tot de eerste winnaar van de Self Driving Challenge. 

(2020)

Het staat ons allemaal nog vers in het geheugen gegrift, 2020 het jaar dat de corona pandemie de wereld in zijn greep had. Ook de Self Driving Challenge moest eraan geloven. Hoewel de fysieke race helaas moest worden afgelast besloot de organisatie over te gaan tot het organiseren van een virtuele race. Wederom waren het team Blue en Red van de Hanzehogeschool die het tegen elkaar opnamen. De race was online via een livestream te volgen en wederom was het team Blue dat er met de winst vandoor ging.

(2021)

Tijdens de 3e editie van de Self Driving Challenge kwam er een nieuwe uitdager voor de Hanzehogeschool. Het Windesheim uit Zwolle was erbij en vastberaden de trofee mee naar Zwolle te nemen. Er werd live verslag gedaan over de wedstrijd vanuit een speciaal hiervoor opgezette studio. Het was een spannende race maar uiteindelijk wist regerend kampioen Hanzehogeschool stand te houden en er na een nipte overwinning toch met het zilverwerk vandoor te gaan.

(2022)
in 2022 zou het echter afgelopen zijn met de winstreeks van de Hanzehogeschool. In dit jaar kregen ze concurrentie van weer een nieuwe uitdager: de Hogeschool Rotterdam. En van een oude bekende: Hogeschool Windesheim uit Zwolle. Die laatste werd in dit jaar gekroond tot terechte winnaar van de Self Driving Challenge. De Hanzehogeschool moest genoegen nemen met een 2e plek en de Hogeschool Rotterdam moest het doen met de bronze plak.
(2023)

Met niet 3 maar 6 studententeams van hogescholen en universiteiten uit Nederland ging op donderdag 8 juni de strijd los. Dit was de vijfde keer dat de RDW de wedstrijd voor autonoom rijdende karts organiseerde. Met twee keer zoveel teams als vorig jaar én karts uitgerust met nog meer sensoren dan ooit, beloofde de finale race een waar spektakel te worden, en dat was het dan ook. De eerste plek zou uiteindelijk toch weer gaan naar een school uit Groningen. Toch is het deze keer niet de Hanzehogeschool die er met de winst vandoor gaat. Nee het was de Universiteit van Groningen die de beker in ontvangst namen. 

2024

Dit jaar doen er 9 teams mee met de Self Driving Challenge. Daarvan doen er 5 mee aan de gesloten categorie en 4 aan de open categorie. 

Teams die deelnemen aan de gesloten categorie ontvangen van de RDW een computer om een elektrische RDW-kart in bruikleen te programmeren en aan te sturen. De teams mogen de hardware in deze categorie niet wijzigen. 

De teams in de open categorie nemen, in tegenstelling tot de gesloten categorie, hun eigen voertuig mee. Deze voertuigen moeten voldoen aan een aantal minimumeisen. De teams hebben vrijheid in hardware, sensoropties en rekenkracht. De RDW biedt deze teams geen ondersteuning bij de hardware en het voertuig.